Bevallen in 4 uur!

‘Wil je mij vertellen hoe je dat doet, zo’n bevalling van 4 uur?’ Aan het woord is een van de cursisten van de zwangerschapscursus die ik mag bijwonen. Ik heb aan het begin van de bijeenkomst mijn bevallingsverhaal gedeeld, en het heeft kennelijk nogal wat indruk gemaakt. Vooral als de cursusleidster later op de ochtend vertelt dat een gemiddelde eerste bevalling zo’n 14 uur duurt. Dat klinkt toch echt wel heel erg lang. Dus ja, logisch dat de cursiste hierop aanslaat! Want wie wil dat nou niet!

 

Grappig, ik had namelijk helemaal niet gezegd dat mijn bevalling maar 4 uur duurde. Maar we horen nou eenmaal graag bijzondere verhalen; die blijven lekker plakken. Mijn -verkorte-verhaal gaat als volgt: Rond een uur of 1 ’s nachts -hij was net thuis van een late dienst- had ik tegen mijn man gezegd dat hij maar beter even een paar uurtjes slaap kon gaan pakken, omdat ik het idee had dat ons kind zich snel aan zou dienen. Ik voelde behoorlijk wat activiteit in mijn buik en kon zelf echt niet meer slapen. De nacht bracht ik met Grey’s Anatomy door op de bank, af en toe een rondje door de woonkamer lopend met de timer bij de hand. Tegen de tijd dat ik ’s ochtends om 10 uur dacht dat het wel eens een goed idee zou kunnen zijn om de verloskundige te bellen, had ik al 7 centimeter ontsluiting! Mijn vliezen braken, en er kwam een weeënstorm op gang. Vier uur later lag onze dochter op mijn borst.

Dus nee, die bevalling duurde geen 4 uur. Die duurde 13 uur. Of langer. Ik weet het niet. Dat is ook helemaal niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat ik in staat was om me aan het hele proces over te geven. Ik was niet bang, eerder nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om te bevallen. Dat was denk ik al de helft van het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *