Ik geloof niet in cursussen

Tijdens een massageworkshop vertelde een van mijn deelnemers me in volle overtuiging het volgende:

‘Ik ben gelukkig heel nuchter. Ik geloof niet in al die cursussen die je leren hoe je moet ademhalen enzo. Bevallen is iets heel natuurlijks, dus ik ga ervan uit dat ik dat gewoon kan. Bovendien kun je toch niet voorspellen hoe het gaat lopen. Het komt zoals het komt. Ik heb vriendinnen die zich met allerlei cursussen hebben voorbereid. Ze volgden alles wat ze konden. Een vriendin had een heel gedetailleerd geboorteplan geschreven. Uiteindelijk eindigde ze in de operatiekamer en had ze helemaal niets aan haar plannen. Ik ga dat allemaal niet doen. Ik heb ook echt geen zin in negatieve verhalen van anderen. Ik wil geen vervelende verhalen over bevallingen horen. Ik wil het niet hebben over de zwangerschapskwaaltjes van een ander. We zien deze workshop trouwens ook wel als een soort voorbereiding op de bevalling.’

Grappig hè? Niet geloven in cursussen, maar dan toch naar een cursus gaan! En groot gelijk heeft ze! Ik geloof ook niet in cursussen. Ik geloof niet dat meer informatie automatisch meer vertrouwen geeft. Ik geloof niet in technieken, in routines die je voorschrijven wat je moet doen om die geweldige geboorte-ervaring op te doen. Wat ik wel geloof is dat een bevalling van je eist dat je vanuit je hoofd in je lichaam komt. En dat het prettig is om op zijn minst de basisprincipes van je lichaam te kennen, voordat je de bevalling in gaat. Ik zal je dan ook nooit vertellen wat je moet doen. Wat goed is voor jou, dat weet je zelf echt het beste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *