Positief over Bevallen

Tijd voor een boek!

Als je me al wat langer volgt dan weet je het: een van mijn stokpaardjes is toch wel dat je alle kennis om te kunnen bevallen al in je hebt. En dit is werkelijk zo. Maar… allerlei processen in onze maatschappij werken dit innerlijk weten behoorlijk tegen. En bovendien zorgt deze tijd van hoogwaardige medische zorg en prenatale diagnostiek ook voor veel keuzestress. Om in deze tijden je innerlijk weten aan te boren, is het paradoxaal genoeg ook belangrijk dat we het een en ander weten over de opties die we hebben. Zodat we daarna kunnen gaan voelen wat voor ons goed is.

 

Wat mij betreft blijft het wel zaak om zo min mogelijk in je hoofd te zitten. Lees dus zo min mogelijk, maar wel kwalitatief goede informatie. Ik ga je daarbij helpen door de boeken alvast voor je te lezen. Aan de hand van mijn reviews kun jij dan besluiten welke boeken het best bij jouw visie en wensen aansluiten.

 

De aftrap: 

Positief over bevallen – een verfrissende kijk op zwangerschap, geboorte en kraamtijd door Milli Hill

 

Ik begin deze serie met een boek wat ik goed ken, en wat ik iedere zwangere in mijn praktijk desgevraagd zal aanraden. Het is compleet, fijn opgebouwd en vlot geschreven. Je kunt het in zijn geheel lezen, maar is ook heel geschikt als naslagwerk. Het boek informeert je over de verschillende keuzes die je op jouw reis tegen zou kunnen komen, en Milli slaagt er goed in om met de nodige humor nuances over te brengen.

Wat mij het meest treft aan dit boek is -zoals de titel al suggereert- een allesoverheersend en goed onderbouwd vertrouwen in het vrouwelijk lichaam en in het feit dat iedere goed geïnformeerde vrouw de keuze zal maken die het best bij haar situatie past. Het maakt korte metten met fabeltjes, zoals dat een ziekenhuisbevalling per definitie veiliger zou zijn, maar blijft ook positief over het feit dat een ziekenhuisbevalling voor jou wel de beste keus kan zijn; als jij daar met volle overtuiging voor kiest. Lees maar eens even mee:

‘We horen heel vaak: ‘als ik niet in het ziekenhuis had gelegen, was ik doodgegaan,’ maar deze uitspraak, waar iedereen die van plan is thuis te bevallen zich een ongeluk van schrikt, gaat helemaal voorbij aan het effect van de omgeving op de zwangere vrouw, en gaat ervan uit dat de bevalling op precies dezelfde manier zou zijn verlopen als de vrouw ergens anders zou zijn bevallen, onafhankelijk van hoe ze behandeld werd, hoe ze zich voelde, en hoe ze zelf had willen bevallen.’

 

Duidelijke opbouw

Met de indeling van haar boek onderscheidt Positief over bevallen zich van veel andere boeken. We vallen direct middenin het onderwerp als ze ons vraagt om eerst eens stil te staan bij hoe bevallingen worden gevisualiseerd in onze samenleving. Ze confronteert ons met hoe gekleurd de beelden zijn die we voorgeschoteld krijgen, en daarmee zet ze je gelijk al aan het denken.

Het tweede hoofdstuk gaat uitgebreid in op hoe een bevalling nou echt voelt, maar dan in termen die een stuk beeldender zijn dan de gangbare eerste, tweede en derde fase van de bevalling: ‘De misschien-gebeurt-er-wat-fase’, ‘de dit-wordt-serieus-fase’ en ‘het hoofdje van de baby staat’. Ze beschrijft kort wat er in je lichaam en met je baby gebeurt in deze fase, om vervolgens uitgebreid stil te staan bij ervaringsverhalen van moeders, wat een fantastische inkijk geeft in hoe de bevalling zou kunnen voelen. Dit hoofdstuk is voor mij de kern van het boek. Milli onderkent hiermee hoe waardevol en zelfs belangrijk het is om waarheidsgetrouwe en genuanceerde bevallingsverhalen met elkaar te delen, om tegengas te kunnen geven aan de beeldvorming waarover ze het in het eerste hoofdstuk al had. Het delen van die verhalen is niet voor niets de boodschap geworden van de door haar opgerichte Positive Birth Movement.
Als je eenmaal wat meer gevoel hebt gekregen bij wat een bevalling kan inhouden, dan lees je verder over ontspanningsmethoden en fabeltjes. Na een intermezzo over de keuzevrijheid van de vrouw, beschrijft Milli stap voor stap hoe je een bevalplan schrijft en waaraan je daarbij moet denken. Daarna begint -zoals ze het zelf al beschrijft- ‘het thee-met-iets-lekkers-deel’ van het boek. Of met andere woorden: wat kun je zelf doen om je bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen. Even chillen, voordat we het gaan hebben over de verschillende plekken en vormen van bevallen. En welke je ook kiest of moet kiezen, Milli biedt gedegen informatie en blijft positief over alles!

Mocht je nog specifieke vragen of zorgen hebben, dan volgt een hoofdstuk met ‘wat als…-vragen. Pre-eclampsie, hoge BMI, stuitbevalling, chromosomale afwijking, alles komt voorbij. Ook hier worden alle verschillende opties die je hebt belicht, zonder een oordeel uit te spreken over wat het ‘juiste’ zou zijn.

We eindigen met een hoofdstuk over de periode na je bevalling, door Milli ook wel de verwandlung, of metamorfose genoemd. Wat kom je als pasgeboren ouder tegen? Welke hulptroepen heb je ter beschikking en wanneer zet je ze in? Ze zet ouders ertoe aan om al tijdens de zwangerschap na te denken over hoe ze deze periode vorm willen geven, zodat ze zichzelf de tijd gunnen om in hun nieuwe rol te groeien.

 

Slechts een heel kleine kanttekening…

Zoals gezegd, ik vind dit een topboek. Milli schreef het boek oorspronkelijk voor een Brits publiek, en in alle cijfers en vergelijkingen vind je dan ook cijfers over Groot-Brittannië terug. Omdat Nederland wereldwijd al jaren een bijzondere plaats inneemt op het gebied van geboortezorg neemt ze ons automatisch al mee in haar boek. Zo nodig heeft de vertaler de informatie aangevuld met dat wat voor Nederland relevant is. Wat mij betreft had het boek in de Nederlandse vertaling nog net iets meer naar onze situatie toegeschreven kunnen worden, en had ze alle informatie over de Britse geboortezorg kunnen skippen. Dat is dan ook gelijk de enige kanttekening die ik kan plaatsen.

Mijn conclusie? Als je een boek leest tijdens je zwangerschap, lees deze dan! Wat mij betreft onmisbaar in jouw voorbereiding op je bevaling.

 

Positive Birth Movement

Nog kort iets over de Positive Birth Movement: De PBM is een grass roots-beweging die een platform biedt voor een ieder die geboorteverhalen wil delen of wil horen. Samen met een collega organiseer ik de maandelijkse bijeenkomsten in Den Haag. Kijk maar eens even op onze Facebookpagina

De activiteiten die we verrichten voor de Positive Birth Movement Den Haag staan op geen enkele manier in verband met ons werk in de geboortezorg. Wij faciliteren alleen de bijeenkomsten, en geven geen informatie, maar zijn een integraal onderdeel van de groep.

 

Natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jij van dit boek vindt! Of wellicht heb jij een andere favoriet. Deel je het even met ons? 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *