Vaginaal stomen: echte vrouwengeneeskunst

Het lijkt misschien wat raar, een aflevering over vaginaal stomen in de Pregnancy & Bodywork Podcast. Maar omdat het dezelfde zaken beoogt als lichaamswerk, namelijk het zelfhelend vermogen van het lichaam aanspreken, kwam ik tot de conclusie dat het juist heel erg goed past. Bodywork zonder je zelfs maar aan te raken! Da’s best cool!

Ik sprak met Raquel Lemus, vroedvrouw en peristeam hydrotherapist in Los Angeles. Zij is verbonden aan Steamy Chick, voorheen bekend als de grootste webshop ter wereld voor benodigdheden voor vaginaal stomen, maar inmiddels minstens zo belangrijk vanwege hun hun opleiding tot peristeam hydrotherapist en hun onderzoek naar vaginaal stomen.

 

Wat is vaginaal stomen?

Raquel is een waanzinnig warme, gepassioneerde en spirituele vrouw en praat met veel kennis en passie over het vaginaal stomen. Want wat is het eigenlijk? En waarom zou je het doen?

‘Vaginaal stomen is in essentie het gebruik van de geneeskrachtige eigenschappen van water, kruiden en vuur’, zegt Raquel. ‘Je maakt een soort thee van de kruiden en het warme water, om zachte stoom te creëren. Deze stoom brengt ontspanning, een verbeterde circulatie, bewustzijn en alignment in de vulva, vagina en baarmoeder. Het mooiste eraan vind ik de eenvoud. Je werkt met water en kruiden, en daar is dan zoveel variatie in mogelijk!’

‘Wanneer ik over vaginaal stomen praat, vragen mensen me vaak hoe de kruiden dan in de baarmoeder terecht komen’, gaat Raquel verder. ‘Onze huid is ons grootste orgaan. Die huid hebben we ook rondom en in onze vagina. Mensen lijken soms het idee te hebben dat stoom dan zoiets als sperma is, dat het op die manier in de baarmoeder terecht komt. Maar we werken met heel gevoelig weefsel. En dat weefsel neemt water en voedingsstoffen op. Op die manier komt het tamelijk snel bij de baarmoeder terecht.

Alleen al het feit dat je aandacht besteedt aan je geslachtsorganen kan je leven veranderen. Raquel: ‘Het is ongelofelijk hoeveel angst en trauma er in onze geslachtsorganen ligt opgesloten. Vrouwen zijn slachtoffer van seksueel geweld, maar ook van schaamte of het genot van anderen. Dat maakt dat je uit verbinding gaat. Vaginaal stomen zorgt er door het bieden van warmte en geborgenheid voor dat je weer contact maakt met dit gebied.’

Oeroude vrouwengeneeskunst

In veel culturen is de traditie van vaginale stoombaden in ere gehouden. Oma’s en overgrootmoeders weten dan nog hoe het te gebruiken en dragen dit over. ‘Het is echte vrouwengeneeskunst, die helaas in een groot deel van de wereld ondergronds is gegaan. De kennis van vrouwen is met de komst van de wetenschappelijke geneeskunde in de ban gedaan. Over de hele wereld werden vrouwen achtervolgd en veroordeeld, puur en alleen omdat ze deze oeroude kennis met zich meedroegen.

Tegenwoordig weten we ook eigenlijk niet meer wat normaal is. Hoe hoort onze afscheiding eruit te zien in welke fase van onze cyclus? En heb je überhaupt nog een cyclus als je aan de pil bent? Meer aandacht voor je vulva, maakt je bewuster van je eigen lichaam. ‘Vaginaal stomen draagt bij aan een gezonder vaginaal klimaat, maar dan moet je wel weten wat je doet. Mocht je gaan stomen met een bepaald einddoel in gedachten, ga dan altijd in zee met een gecertificeerde therapeut.’

Stoom NIET tijdens je zwangerschap

Raquel Lemus is vroedvrouw. Raad zij vrouwen aan om tijdens hun zwangerschap te stomen? ‘Nee, een vaginaal stoombad is tijdens de zwangerschap af te raden. Tenzij je rond de uitgerekende datum bent, dan kan het helpen om je bevalling op gang te brengen. Als je weet wat je doet tenminste! Voor die tijd loop je door stimulatie en ontspanning van dit gebied de kans dat je weeën op gang komen. Tegen de tijd dat je gaat bevallen, kun je stomen heel goed inzetten om de weefsels te hydrateren (dan stretchen ze makkelijker), de circulatie te verhogen en het zuurstofgehalte in je baarmoeder te vergroten.’

Stoom WEL na je bevalling

Na je bevalling laat de waarde van vaginaal stomen zich pas echt in volle glorie zien. Steamy Chick deed onderzoek naar de effecten van vaginaal stomen in de kraamtijd. Hieruit kwam naar voren dat vaginaal stomen hielp bij het herstel. De vrouwen hadden minder last van bloedverlies (lochia), ze hadden minder last van naweeën, hielden minder vocht vast, scheurtjes heelden sneller en – verrassend genoeg- het hielp de bloeddruk te verlagen. Dat is een superbelangrijke ontdekking voor vrouwen die het risico lopen op postpartum eclampsie.

‘Ik adviseer altijd om na je bevalling minstens 30 dagen rust te houden. Om echt de tijd te nemen voor je eigen herstel, en het vormen van een nieuw gezin. Je hebt tijdens je zwangerschap enorm veel van je eigen lichaam aan je kind gegeven, en dat blijft ook nog een poos zo. Rust geeft je de tijd om terug bij jezelf te komen en weer te landen in je lichaam. Vaginale stoombaden helpen daarbij. Het is het veiligst als je van tevoren een consult aanvraagt met een therapeut. Zij kan je dan op weg helpen en kruidenmengsels aanraden. Vervolgens is het een mooie taak voor iemand binnen de familie om voor jouw dagelijkse stoombad zorg te dragen. Jij herstelt en voedt je baby, je partner, moeder, zus of vriendin zorgen voor jou.’

‘Ja, het is lastig om tijd te vinden’, beaamt ook Raquel. ‘En het is maar net waar je prioriteiten liggen. Hoeveel hulp durf je aan te nemen? In onze westerse maatschappij zijn we erop gebrand om alles altijd zelf te doen. We vergeten dat we af en toe hulp nodig hebben, en dat mensen die hulp ook heel graag geven! Het grootste cadeau wat we onze naasten in de kraamtijd kunnen geven, is het aannemen van hun hulp! En wie wil dat nou niet, een stoombad klaarmaken, en dan terwijl jij zit te stomen lekker met een baby op de bank Netflix kijken! Dat is ultieme luxe, zou ik zeggen.’

Postpartum depressie?

Raquel wil het graag nog even over postpartum depressie hebben. Want ze heeft het idee dat we iets over het hoofd zien. ‘We gaan zo vaak voorbij aan het feit dat zwangerschap en bevalling ontzettende intense en fysiek zware gebeurtenissen zijn. We verwachten na een week weer helemaal op de been te zijn. En dat blijkt lang niet altijd het geval. Vrouwen hebben last van naweeën, kunnen niet ontspannen poepen en plassen en krijgen onvoldoende zorg en steun. Daar word je toch ook gedeprimeerd van? Als er van je wordt verwacht dat je alles zelf oppakt, je hele lichaam pijn doet, je moet voeden en gebroken nachten hebt? Komen die gevoelens van depressiviteit dan door lichamelijk ongemak, of door sombere gedachten? Dat onderscheid is niet te maken. Door de lichamelijke ongemakken te verlichten, kan die depressie wellicht voorkomen worden. Hier willen we zeker nog een vervolgstudie aan wijden!

Seks na de bevalling

En dan hebben we nog het grote thema seks na de bevalling. Je hoort er zo weinig over, hoewel het voor iedere vrouw (en haar partner!) een issue is. Raquel: ‘Zoals altijd zeg ik: een vaginaal stoombad is het antwoord! Seks is zo belangrijk omdat het deel is van je identiteit. Het zorgt ervoor dat je weer helemaal terugkomt in je eigen lichaam. Maar dat lichaam is veranderd. Het staat vast dat seks voor veel vrouwen anders voelt na een bevalling, simpelweg doordat de weefsels in de vagina zijn veranderd. Het is belangrijk dat je dit zelf weet, en dat je je partner mee kan nemen in dit proces. Stomen zorgt ervoor dat je lichaam heelt, en dat je weer in contact komt met dit deel van je lichaam.’

Zelf doen

Zo. Tijd voor een praktische tip!

Die is dit keer wel heel simpel: Ga op onderzoek uit. Tune in op je lichaam en je baarmoeder. Voel wat er valt te voelen, zie wat er valt te zien. Surf naar de Steamy Chickwebsite en lees de blogs, luister naar de podcasts en zoek de DIY-guide.

Vind een Steamy Chick, of andere gecertificeerde stoomtherapeut, en ga aan de slag!

De allermakkelijkste versie doe je zelf. Met een schaal warm (NIET HEET!) water op de grond of in de toiletpot. Voeg eventueel wat rozemarijn of rozenblaadjes toe als je die hebt. Kniel over de stoom, en trek zo nodig een doek over je heen om de stoom binnen te houden. Je kunt het natuurlijk ook direct grondiger aanpakken door een stoomkruk te bestellen. Mocht je net bevallen zijn, vermijd dan de versie waarbij je op de grond moet knielen. Je wilt je lichaam natuurlijk niet meer belasten dan nodig.

Dit artikel is een bewerking van het interview wat ik had met Raquel Lemus voor de Pregnancy & Bodywork Podcast. Heb je zin gekregen om de hele podcast te beluisteren? Ga dan even naar Spotify, Soundcloud of de iTunes store.

Je leest meer over Raquel en Steamy Chick op www.raquellemus.com en www.steamychick.com.

Op de Steamy Chick-website vind je peristeam hydrotherapists die door hen opgeleid zijn. Daarvan zijn er een paar in Nederland. Maar zij zijn niet de enige opleiders, dus ga er maar even naar op zoek.

En dan nog dit:

We hadden het in ons gesprek kort over seks na de bevalling. Debra Pascali-Bonaro schreef er onlangs een ebook over: The Ultimate Guide To Sex After Baby. Die leestip wilde ik je niet onthouden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *