Vrije Geboorte - een recensie

Vrije Geboorte door Anna Myrte Korteweg

Dit is een boek naar mijn hart. Na jaren heb ik het nu weer herlezen, en het is heerlijk om al mijn denkbeelden over zwangerschap en geboorte -die zich het afgelopen jaar sterk ontwikkeld hebben- zo helder verwoord te zien.

Een citaat uit de inleiding: ‘Vrije Geboorte geeft de gelegenheid om stil te staan bij de periode van zwangerschap en bevalling, een van de belangrijkste gebeurtenissen in een mensenleven. Niet alleen voor de moeder en de vader zelf is de geboorte levensveranderend, maar ook voor het wezentje in de buik dat mens wordt. Als je deze periode met bewustzijn doorleeft, dan kun je daar op verschillende manieren de vruchten van plukken: je relatie verdiept zich, je komt in je kracht te staan, je komt dichter bij jezelf en je verbindt je met hart en ziel met je kind.’

Deze quote maakt direct al duidelijk dat dit geen boek is voor iedereen. Als je op zoek bent naar een boek waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe zwangerschap en bevalling in het meest ideale geval verlopen en wat eventuele complicaties kunnen zijn, dan is dit niet jouw boek. Wil je een bredere blik op zwangerschap en bevalling en heb je de behoefte om echt regie te voeren over jouw bevalling, dan heb je hiermee goud in handen. Het boek is in de basis praktisch en down-to-earth, maar ook de spirituele kant van het leven komt ruimschoots aanbod. Daar moet je wel affiniteit mee hebben, of het op zijn minst kunnen laten zijn voor wat het is: de visie van de auteur op het leven.

Vrije Geboorte is in zekere zin een weerslag van de reis die cultureel antropoloog en journalist Anna Myrte zelf maakte tijdens de zwangerschap van haar derde kind. Na een onprettige bevalervaring, wilde ze uitzoeken hoe het ook anders kon. Haar eigen ervaringen komen ruimschoots aan bod, evenals de verhalen van vrouwen die de afgelopen jaren hun verhaal deelden op de facebookpagina van Vrije Geboorte.

Voor mij gaat dit boek over empowerment, mindset, mindfulness en spiritualiteit. Het laat je zien welke keuzes je hebt, welke het meest regulier aangeboden worden en benadrukt steeds weer het belang van het volgen van je eigen weg. Anna Myrte moedigt je aan om stukje bij beetje naar binnen te keren, om zo nodig de gebaande paden te omzeilen en te onderzoeken welk pad nou echt het jouwe is. Daarbij is het zeker niet haar doel om je af te laten zien van de reguliere geboortezorg, of een zo natuurlijk mogelijke geboorte te prediken. Nee, ze nodigt je vooral uit om dat te doen wat echt bij jou past. Om vragen te blijven stellen, zowel aan jezelf en je partner als ook aan je zorgverleners. Zodat jij een keuze kunt maken vanuit jouw hart, en die keuze dan vol vertrouwen leidend kunt maken. Dat is zeker niet de makkelijkste weg. Wel de weg die voor jou leidt naar autonomie en authenticiteit.

Anna Myrte onderzoekt alles. Van het nut van het breken van je vliezen om de geboorte te bespoedigen tot unassisted childbirth (bevallen zonder enige vorm van medische assistentie, zonder zelfs maar een verloskundige in de buurt) en het in welke vorm dan ook opeten van de placenta na de geboorte. Ze bespreekt al deze zaken met evenveel respect en waar mogelijk staaft ze haar verhaal met wetenschappelijk onderzoek en ervaringsverhalen.

Het boek eindigt met haar eigen bevallingsverhalen van haar derde en vierde kind. Hier komt alles wat ze in haar reis naar dit boek heeft geleerd samen. En deelt ze met ons het belangrijke inzicht dat geboorte je leert ‘[…] dat het leven het altijd beter weet. De weg die je gaat kun je niet van te voren uitstippelen, hij ontvouwt zich onderweg.’

Ben jij gemotiveerd om jouw eigen reis zo authentiek mogelijk te maken? Dan is Vrije Geboortejouw handboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *