Massage helpt je kiezen • Loes Madern • Thaise massage (Den Haag)

Massage helpt je kiezen

Eerlijk gezegd heb ik destijds niet lang stilgestaan bij de vraag of ik kinderen wilde. Voor het eerst in jaren had ik een stabiele relatie, onze financiën waren op orde, een geschikte woning leek geen al te moeilijke opgave en ik was een jaar of 36. Zo’n innerlijke, niet te omzeilen drive om moeder te worden heb ik nooit gevoeld. 

Op een gegeven moment leek het gewoon het juiste om te doen. Want dit is wat je nou eenmaal doet. Vooral als je -zoals ik in die tijd- een behoorlijk dwingende behoefte voelt om erbij te horen. Whatever that may be (is wat ik er nu aan toe zou voegen).

-Wat Thaise massage met dit hele verhaal te maken heeft, daar kom ik zeker later op terug!-

Call me a rebel


Ik weet niet of ik met de kennis van nu dezelfde beslissing zou hebben genomen. Dat heeft in de verste verte niet met het moederschap of mijn dochters te maken. Het gaat niet om kennis achteraf van hoe mijn leven is verlopen sinds de meiden er zijn.

Nee, het zit in de manier waarop ik inmiddels regie weet te pakken over mijn leven. Een beslissing nemen omdat dat nou eenmaal de gangbare manier is, dat zie je me never nooit meer doen. Waar ik in mijn jeugdige jaren uit rebelsheid van het pad afweek, om me vervolgens krampachtig te conformeren aan wat ik dacht dat anderen van me verwachten, wijk ik nu weer van het pad af. Maar dit keer met in mijzelf verankerde redenen. Call me a rebel, maar ik doe het niet uit rebelsheid. Ik graaf dieper en dieper, totdat ik bij mijn eigen kern aankom. Daar zit mijn waarheid. Wat de rest van de wereld denkt, daar houd ik me op geen enkele manier meer mee bezig.

Ik ben uniek, en tegelijkertijd ook niet. Ik spreek me uit, want ik weet dat er altijd anderen zullen zijn die hetzelfde denken en voelen als ik. Dat is comforting. Andere vrouwen die zich net zo eenzaam voelen als ik destijds, toen ik me zo krampachtige probeerde vast te klampen aan normen en waarden die de mijne niet waren. Vrouwen die net zo vast zijn gelopen in hun hoofd als ik. En misschien nog maar net beginnen te beseffen dat hun ratio wellicht niet altijd de waarheid spreekt. Dat ze zichzelf -en hun naasten!- om de tuin leiden met vastgeroeste denkpatronen. Vrouwen die zich geraakt voelen door wat ik zeg, schrijf of doe.

Is dit alles?


Hoeveel onze levens ook van elkaar verschillen, er zijn een aantal momenten aan te wijzen die voor bijna iedere vrouw een kruispunt betekenen. De tijden waarin je moet kiezen. Ga je door of stuur je bij? Blijf je doorkabbelen of zoek je naar je kern? 

Dit zijn de maanden, de jaren waarin alles opgeschud wordt. Of niet. Je kunt jezelf er ook tamelijk onbewogen vanuit je denkende brein doorheen sturen. 

Ik ben blij dat ik dat niet meer doe. En ik zie steeds meer vrouwen dezelfde keuze maken.

‘Het moment dat ik in aanraking kwam met massage, ging ik echt leven’


Het is een uitspraak die ik vaak doe. En My, o My, wat is dat waar!

Thaise massage zorgde ervoor dat alles in mijn lichaam weer ging stromen. Er kwam letterlijk meer ruimte in mijn lichaam.

Vanuit ontspanning ging ik meer voelen. In eerste instantie was dat vet ongemakkelijk. Alles wat niet goed liep in mijn leven liet zich het eerst voelen. Dat moet je maar aan durven gaan. Holy Moly…

Zo vertelde mijn lichaam me plotsklaps dat het helemaal niet goed zat met mijn relatie. Met als gevolg dat mijn partner en ik uit elkaar gingen, en we moesten bouwen aan een heel nieuw soort gezinssituatie waarin de kinderen zich veilig zouden voelen. 

Mijn lichaam vertelde me ook dat het logisch was dat ik niet werd aangenomen voor functies waar ik obvious de juiste kennis en ervaring voor had. Want het was niet wat ik wilde. Ik wilde masseren! Massage had me leren voelen, had me mijn kern laten aanraken. Ik had grote beslissingen genomen om een waarachtig leven te kunnen leiden, zodat mijn kinderen een voorbeeld aan mij konden nemen (of niet hè, dat moet nog blijken 😉 ). Dat betekende dan vast niet dat ik me door mijn eigen vastgeroeste veronderstellingen over zekerheden in het leven moest laten vastzetten in een baan die ik helemaal niet wilde!

Thaise massage…


Thaise massage is wat mij zover had gebracht. En met Thaise massage ondersteun ik vrouwen die net als ik destijds op een kruispunt in hun leven staan. 

Kostte me dat dan veel tijd, dat leren luisteren naar mijn lijf?

Welnee! Het bleek verbazingwekkend makkelijk. Het enige wat ik deed was masseren en gemasseerd worden, en mezelf daarbij keer op keer weer heel bewust in de ogen kijken. Steeds weer de aandacht naar mijn lichaam. Wat voel ik? Wat denk ik daarbij? Welke beelden komen er voorbij? Voelt het warm of koud? Rustig of chaotisch? 

Dus ja, in eerste tijd was niet makkelijk. Ik moest de consequenties dragen van een leven lang negeren van mijn eigen waarheid. Maar toen er eenmaal weer bloemen begonnen te groeien op de voormalige puinhopen, voelde ik ook steeds vaker het mooie. Ging ik me richten op wat ik wel wilde in mij leven in plaats van wat ik niet meer wilde.

Keer op keer zie ik hetzelfde gebeuren in mijn massage praktijk. De prachtvrouwen die op een kruispunt staan. Juist wanneer er zoveel afhangt van je keuze, voldoet je ratio niet meer. Je kunt geen lijstjes met voor- en tegens maken en die tegen elkaar afwegen. Die ene ‘voor’ kan namelijk net zo zwaar wegen als 10 ‘tegens’. Juist nu moet je voelen wat je bestemming is. Voelen dat er krachten beyond ons gezonde verstand een grotere rol spelen, om met deze kennis moedig en rücksichtslos een keuze te maken. Vaak zelfs zonder dat we kunnen verwoorden waarom. 

Kruispunten blijven er komen. Het zijn voor mij nu geen rationele beslispunten meer. Het zijn levensfases die korter of langer duren, en die de boel even hevig komen opschudden. Die me vragen: Is dit jouw meest waarachtige leven?
Het zijn fases waarin ik me meer dan normaal terugtrek in mezelf. Massages boek. Op zoek ga naar inspiratie. Me omring met natuur. Beweeg.

verdieping, vrijheid en zelfvertrouwen door massage


Als ik naar mijn lichaam had geluisterd op het moment dat de kindervraag speelde, denk ik niet dat het uiteindelijke antwoord anders zou zijn geweest. Maar de weg naar het antwoord toe, zou me zeker meer verdieping, een groter gevoel van vrijheid en een versterkt zelfvertrouwen hebben gegeven.

Richting bepalen begint bij voelen. Wat mij betreft is Thaise massage daar een prachtige tool voor. Thaise massage leert je om weer volledig te vertrouwen op je lichaam. Als je vanuit die plek diep binnenin je de juiste woorden vindt, dan weet je dat je de waarheid spreekt.

We hebben woorden nodig om ons naar de buitenwereld verstaanbaar te maken. Maar allereerst en boven alles moeten we zien te voelen wat er in onze binnenwereld speelt.

loes mandern
hoi, ik ben loes

"Thaise massage vormde de start van het avontuur wat me vanuit mijn hoofd naar mijn lijf bracht, en als resultaat daarvan ervaar ik meer levenslust dan ooit tevoren."

Andere blog artikelen

boek een massage

Nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
thaise oliemassage

Uit de kleren?

Waar de een zonder schaamte alle kleding op de grond laat vallen, vindt de ander het nogal een dingetje: uit de kleren gaan voor een massage. Maar is het wel altijd nodig om je kleding uit te trekken? In dit artikel leg ik uit hoe ik daarnaar kijk. Kwetsbaar Tijdens een massage kun je je
 dsc1446 01

Weg met zwangerschaps­klachten

Voor mij markeerden de lessen in Thaise zwangerschapsmassage van Noam Tyroler het beginpunt van mijn huidige werk met zwangere vrouwen en hun partners. Mijn eigen fascinatie gaat vooral over de transformatiekracht die zwangerschap in zich draagt. Over de kansen die het biedt voor de zwangere vrouw om laag voor laag haar maskers af te leggen
 dsc1807 01

Hoe je trauma oplost

Anderhalf uur lang lag ik in de tandartsstoel. Ik wist dat de verdoving goed zat, ik had een duidelijk beeld van wat er speelde in mijn gebit en ik heb alle vertrouwen in mijn tandarts. Ik voelde geen bewuste emotionele stress. Toch ervaarde ik daar in die stoel de directe signalen van trauma. En ook
thaise zwangerschapsmassage

Healing Space

Ik was op slag verliefd op de masseur (het was een vrouw, maar masseuse klinkt zo tacky). Na mijn allereerste Thai massage lag ik op de mat en dacht: ‘My God, waarom heb ik dit niet eerder ontdekt?!?’ Anderhalf uur lang had ik me volledig geaccepteerd gevoeld. Mijn lichaam was bewogen en ik had mijn grenzen
thaise yoga massage

Moet je lenig zijn voor Thaise Massage?

Ten eerste: niemand is te stijf voor een Thaise massage! Sterker nog: als je stijf bent, kan een Thaise massage juist heel fijn zijn. Want het is echt niet zo dat ik door je stijfheid heen ga, en je door alle weerstand heen in allerlei houdingen breng die jouw lijf niet trekt. Dat zou een
Thaise zwangerschapsmassage zijligging

Zwangerschaps­massage OF Thaise zwangerschaps­massage?

Deze vraag krijg ik natuurlijk geregeld gesteld: wat is het verschil tussen een normale zwangerschapsmassage en een Thaise zwangerschapsmassage? Tijd voor meer uitleg. Een ‘normale’ zwangerschapsmassage De meeste zwangerschapsmassages zijn afgeleid van de klassieke westerse massage met olie. Daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van een massagetafel met een gat erin, zodat je lekker op
Massage van de handen

Zelfzorg Superpower

<cringe> ‘Zorg eerst voor jezelf en dan pas voor de ander.’ Als ik dit hoor, staan mijn nekharen recht overeind.Dit is niet hoe het leven is. En ernaar streven en keer op keer falen maakt ons zelfvertrouwen er niet groter op. Maar wat dan??? Niet dat zelfzorg niet belangrijk is Don’t get me wrong, ik besteed in
schoudermassage met voeten

Voetmassage: waarom je voeten meer aandacht verdienen

Aandacht voor onze voeten betekent aandacht voor onze basis. Doordat we een Thaise massage beginnen bij de voeten kom je snel vanuit je hoofd naar je lichaam. Voel je weer wat waar zit, en ben je beter in staat opgeslagen spanning los te laten.
nonki azariah arpqlcm l7u unsplash

Massage raakt ook je kind

Ik las haar artikel ‘Debunking the myths of massage in pregnancy’, en wist dat ik deze vrouw moest spreken. Dat leidde tot een prachtig gesprek voor de Pregnancy & Bodywork Podcast, waaruit het beeld naar voren komt van een wijze, aardse vrouw, met oog voor detail. Spiritueel zonder zweverig te worden. Daar houd ik van.
alejandro leiton wq cx0ul3ok unsplash

Je houdt jezelf voor de gek

Of, zoals mijn teacher Michaela Boehm het zo treffend verwoordde deze week: STOP always trying to mess with your body and your mind! De bewegingslessen die ik geef zijn bedrieglijk simpel. En toch zijn ze lang niet altijd even makkelijk. Omdat we altijd wel iets vinden om controle over uit te oefenen. Ooit, op de