Ik ben Loes

‘Ik ondersteun jou in je ontdekkingsreis om ontspannen en vol zelfvertrouwen je bevalling tegemoet te gaan!’

Ooit vroeg iemand me -ik was een jaar of 27- hoe ik mezelf zag op mijn oude dag. Intuïtief antwoordde ik: ‘Als een wijze oude vrouw’. Daar schrok ik van. Waar kwam dat zo ineens vandaan? Ik vond mezelf verre van wijs. Eigenlijk was ik niet eens zoveel wijzer dan de tien jaar daarvoor. Stoer, Sterk en Dapper, ik vond altijd dat ik dat moest zijn. Met de nadruk op VOND en MOEST. Want de buitenwereld zag me inderdaad zo. Alleen van binnen wist ik zeker dat ik ieder moment door de mand kon vallen. Want ik vond mezelf niet stoer. Of sterk. En dapper al helemaal niet. Ik deed gewoon wat nodig was om mezelf overeind te houden. Dus ik, een wijze oude vrouw? Laat me niet lachen!

Op een dag werd alles anders

Als verpleegkundige werkte ik vanuit mijn hoofd en zeker ook vanuit mijn hart. Wat de rol van de rest van mijn lichaam hierin was, daar was ik me helemaal niet van bewust. Ik las alles over mijn vakgebied wat los en vast zat, volgde zo veel mogelijk bijscholingen en was ervan overtuigd dat wat wetenschappelijk bewezen was ook daadwerkelijk het beste was. Maar ergens schuurde het ook. Want ik had wel erg vaak het gevoel dat ik mensen niet echt kon bereiken. Verbaal vond ik mezelf niet zo sterk, dus daar weet ik het dan maar aan. Ik ging nog harder werken om maar te bewijzen dat ik goed was in mijn vak. Maar dat schuren werd er niet minder om. Ik zat niet op mijn plek, hoeveel complimenten van collega’s en patiënten ik ook kreeg.

En toen werd alles anders. Op een dag kwam plotseling het besef dat ik mijn patiënten niet kon bereiken, omdat ik mezelf niet kon bereiken! Ik was me totaal niet bewust geweest van het feit dat wat ik in mijn lichaam voelde, direct verband hield met wat ik dacht en dus ook met wat ik deed! Inmiddels had ik al wel wat jaren ervaring met yoga, en mede door dit nieuwe inzicht hielp de yoga mij om meer in contact met mijn lichaam te komen. Ik leerde om te luisteren naar de signalen die mijn lichaam uitzond; ook buiten de mat. Dus toen ik op een dag in aanraking kwam met massage, wist ik met iedere vezel in mijn lijf dat ik dat pad in moest slaan. Ik zou mijn hele leven om moeten gooien om daar mee bezig te kunnen zijn. Dat wist ik al na enkele minuten. Ik uitte die gedachte enigszins verontrust aan mijn medecursisten, die me verbaasd aankeken en zich afvroegen of ik dat nou niet gewoon náást mijn vaste baan kon doen. Maar voor mij was de knop al om.

Loes Madern zwangerschapsmassage Den Haag

'Rain, after all is only rain; it is not bad weather. So, also, pain is only pain unless we resist it, then it becomes torment.'

I Tjing

Ik dacht terug aan de allereerste Thaise yogamassage die ik ooit kreeg, en het fantastische gevoel van harmonie en helderheid waarmee ik naderhand naar buiten liep. Duidelijker dan dit kon het voor mij niet worden! En ik kan nauwelijks onder woorden brengen wat een plezier en kracht het mij geeft als ik zie waar ik nu sta! En echt, dát ik hier nu sta heeft verdomd weinig met gezond verstand te maken. Het heeft er alles mee te maken dat ik zoveel meer in mijn lichaam ben gaan zitten! Dát heeft me laten ontdekken waar mijn passie ligt, wat ik wil uitdragen en wie ik ben. Mijn leven is zoveel lichter geworden door te spelen, gewoon maar te springen en bovenal door niet krampachtig naar zekerheid te streven.

De juiste leraren kwamen op mijn pad en zij wisten mij tot in mijn kern te raken. Niet door te praten, maar door me te laten doen en me een spiegel voor te houden. Het heeft mijn leven zoveel intenser gemaakt, dat ik nu niets anders wil dan deze ervaring doorgeven.

Mijn eigen weg heb ik inmiddels gevonden. Door (aanstaande) moeders te ondersteunen in hun reis om dichter bij zichzelf te komen, help ik zowel hen als een hele nieuwe generatie op weg naar een authentieker leven. Ik vind dat een waanzinnig mooie gedachte; dat ik kan bijdragen aan een mooie start voor moeder én kind!

Loes Madern

Nietsvermoedend stapte ik de eerste lesdag in

Een vijfdaagse intensieve cursus Thaise zwangerschapsmassage. Leuk voor erbij, dacht ik. Dat deze week mij zo diep zou raken, daar had ik nog geen idee van. Hier begreep ik wat ik had gemist tijdens mijn eigen zwangerschappen. Die zachte, maar tegelijk diepe Thaise massage was wat ik nodig had gehad. Ik voelde me destijds sterk, en wilde ook zo gezien worden. Maar alles in de geboortezorg straalde een lievige zachtheid uit waarin ik me niet herkende. Waar ik de kriebels van kreeg zelfs. Ik was krachtig in mijn kwetsbaarheid en bovenal waanzinnig druk bezig nieuw leven te creëren! Ik stond dichter bij mezelf dan ooit tevoren. Achteraf realiseerde ik me dat juist deze staat van zijn een katalysator had kunnen vormen voor verandering. Maar in plaats daarvan liet ik me in slaap sussen door alle lievigheid. En door de angst. Tijdens deze cursus zag ik dat ik niet in staat was geweest de touwtjes in eigen handen te nemen. Mijn motto was ‘go with the flow’, en dat heeft me echt ook veel gebracht. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik redelijk zorgeloos mijn zwangerschappen door ben gekomen. Maar het heeft me ook tegengewerkt, want uiteindelijk ging ik gewoon mee in wat de professionals me aanraadden. Zonder me af te vragen of dat wel echt bij me paste. En nu, hier, tijdens deze cursus, besefte ik wat een gemiste kans dat was, en besloot ik dat ik wilde bijdragen aan de beeldvorming van zwangere vrouwen. Ik wilde ze laten ervaren hoe ze dat krachtige gevoel kunnen behouden en in kunnen zetten ten behoeve van hun kind.

De voor mij zo intense methode van Thaise yogamassage blijft daarvoor de basis. Het is dé manier om ontspannen weer helemaal in je lijf te komen, ernaar te leren luisteren én haar kracht te ervaren. Dat luisteren ontwikkelde ik vervolgens nog veel meer door me te gaan verdiepen in biodynamisch craniosacraal werk. Daarnaast las ik alles over zwangerschap, embryonale ontwikkeling, bevalling en de eerste weken van het moederschap en vormde zo steeds duidelijker mijn eigen visie. Om het plaatje compleet te maken volgde ik een opleiding tot doula. Deze combinatie van kennis, ervaring en geaard blijven in mijn eigen lichaam, vormt voor het perfecte startpunt om vrouwen te ondersteunen in hun ontdekkingsreis. Zodat ze ontspannen en vol zelfvertrouwen hun bevalling tegemoet kunnen gaan!

‘When you talk, you are only repeating what you already know. But if you listen, you may learn something new.'

Dalai Lama

Geen geklets, maar ontspannen met jezelf zijn

Wat was mijn tweede zwangerschap anders dan de eerste! Bij de eerste las ik alles waar ik mijn hand maar op kon leggen en was me superbewust van alles wat er in mijn lichaam gebeurde. Te gek vond ik dat! Tijdens de tweede had ik echter al een peuter rondlopen. En zoals dat gaat met peuters, die eisen alle aandacht op. Ergens aan het eind van het tweede trimester realiseerde ik me dat ik wel erg weinig bezig was met dat nieuwe kindje in mijn buik. Tijdens mijn eerste zwangerschap bleef ik tot op het laatst yoga doen bij mijn favoriete yogaschool. Nu was ik daar al eerder mee gestopt, omdat ik er geen tijd en energie meer voor had. Wellicht was het goed om dit keer wel naar zwangerschapsyoga te gaan… Man, o man, wat een desillusie was dat! Ik was fysiek in goede conditie en had al ervaring met yoga, dus in de aangeboden houdingen vond ik weinig uitdaging. Die had ik zelf thuis ook kunnen doen. Maar het meest stoorde me het geklets vooraf. Het eerste halfuur van de les bleek te bestaan uit het delen van ervaringen, en het uitwisselen van tips met betrekking tot brandend maagzuur en bekkeninstabiliteit. Zeker heel waardevol voor degenen die daar last van hadden, maar ik had vooral het gevoel steeds met anderen bezig te moeten zijn in plaats van met mezelf. Kortom, ik wilde niet delen, ik kwam hier voor mezelf! Ik was op zoek naar de grenzen van mijn zwangere lichaam en wilde me fysiek voorbereiden op de bevalling. Dat is waarom ik mijn programma’s individueel aanbied. Om ontspannen met jezelf te zijn, om in verbinding met elkaar tot de kern te kunnen komen én om praktische tips en oefeningen te kunnen aanreiken die echt op jou zijn toegespitst!

Zoveel meer dan stoer, sterk en dapper...

Nu ik de 40 gepasseerd ben, voel ik me eindelijk een stapje dichter bij die oude wijze vrouw. Nog steeds ben ik stoer, sterk en dapper. En soms ook kwetsbaar, bang, eenzaam, verdrietig. Blij, optimistisch en gepassioneerd. En alles wat er verder nog bij het leven komt kijken. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?

Klaar voor de start?

Ontspannen is de sleutel tot intens leven. Ik kan het niet vaak genoeg benoemen, omdat ik zo vaak aan den lijve heb ervaren hoe waar het is. Dagelijks voel ik dat ik mijn werk alleen vanuit ontspanning kan doen. Als ik gespannen ben, kan ik niet luisteren naar wat jouw lichaam mij te vertellen heeft. En als jij gespannen bent, ben je niet in staat om naar jouw lichaam te luisteren.

Got it? Wacht dan niet langer en boek hier jouw kennismakingssessie.