Voetmassage: waarom je voeten meer aandacht verdienen • Loes Madern • Thaise massage (Den Haag)

Voetmassage: waarom je voeten meer aandacht verdienen

Bij Thaise massage denk ik zelf al snel aan voeten. Waarom?

#1 Ik begin een Thaise massage -bijna- altijd bij de voeten.
#2 Ik masseer regelmatig MET mijn voeten.

Weird? Welnee!

En ja, ik weet het. Veel mensen vinden voeten vreemd. Een beetje vies zelfs. Vooral de voeten van een ander.
Voor mij was de andere kant nog meer een eyeopener trouwens: je wilt niet weten hoe vaak ik een voetenfetisjist aan mijn broek heb hangen op mijn socials…

Ik zie voeten als de basis van ons bestaan. Via onze voeten maken we contact met de aarde. Staan we in verbinding met de hele mensheid. We all walk on the same earth, die gedachte.

Onze voeten staan ons toe om diep te wortelen in de aarde. Door stevig te staan, kunnen we opreiken naar de hemel. Als je alleen dat laatste doet, dan vlieg je weg 😉 Dat is dan ook wat we vaak genoeg doen met onze gedachtes…

Voetmassage dus

Om het maar weer eens te benoemen: in ons dagelijks leven zitten we veel in ons hoofd. De meesten van ons doen werk waarbij ons hoofd daadwerkelijk de hoofdrol vervult. En ook het soepel laten verlopen van de dagelijkse gang van zaken in ons gezin vergt veel hoofdwerk. We regelen, plannen en analyseren de hele dag door. Om nog maar niet te spreken van wat we doen in stressvolle situaties: de stress zetten we vast in ons lichaam en we vluchten naar ons hoofd. Want daar hebben we invloed op, tenminste, dat houden we onszelf voor. Ergens weten we gelukkig wel dat we meer zijn dan ons hoofd. Ook de rest van ons lichaam heeft ons een hoop te bieden, en kan al dat hoofdwerk verlichten en ondersteunen.

Aandacht voor onze voeten betekent aandacht voor onze basis. Doordat we een Thaise massage beginnen bij de voeten kom je snel vanuit je hoofd naar je lichaam. Voel je weer wat waar zit, en ben je beter in staat opgeslagen spanning los te laten. Door de voeten -en vervolgens de benen- te masseren gaat je energie al beter stromen. Pas daarna is de rest van je lichaam ook in staat om ten volle te profiteren van wat de massage je te bieden heeft.  

Soepele voeten zorgen ervoor dat je meer grip hebt op de ondergrond. Je staat daardoor steviger. Je beweegt met meer flexibiliteit. Dat lijkt paradoxaal: ik zie vaak dat mensen hun tenen krommen in een poging meer grip te krijgen. Daardoor verlies je juist het contact met de bodem EN met jezelf!

Test het maar…

Ga eens staan en span alle spieren in je voeten aan. Hoe voelt dat? Kun je nog vrij bewegen? Tot waar voel je de starheid?

Laat nu los. 

Meer bewijs heb je niet nodig, toch?

Voetmassage dus. Om je aandacht naar je basis te brengen. Voetmassage brengt je extra ondersteuning, flexibiliteit en bewegingsvrijheid.

En dan #2: Masseren met mijn voeten

Basic massage knowledge: als mens hebben we spiegelneuronen. Daardoor voelen we elkaar bewust of onbewust aan. Jij voelt het als ik tijdens een massage ben afgeleid. Jij voelt het als ik gespannen ben. Dat jij het kan voelen, betekent direct ook dat jij die spanning overneemt. Mijn allerbelangrijkste taak tijdens een massage is dan ook niet het op de juiste manier toepassen van een massagetechniek. Nope. Wat voor mij altijd voorop staat, is mijn eigen stevigheid en ontspanning. Als ik geaard ben, zorgt dat er automatisch voor dat die route voor jou makkelijker wordt. Als ik ontspannen geef, kun jij ontspannen ontvangen. Alleen dat al zorgt ervoor dat je spierspanning los kunt laten.

Door met mijn voeten te masseren, breng ik ook mijn aandacht naar beneden. Zie daar: directe winst voor jou!

Er is nog een tweede: door tijdens een Thaise massage met mijn voeten te werken, krijg ik een grotere range of motion. Plekken waar ik met mijn handen niet bij kan zonder me in vreemde bochten te wringen, worden door mijn voeten moeiteloos gevonden. Het maakt mij flexibeler in mijn werk. Maar vooral ook moeitelozer. Als ik kan masseren zonder dat het me energie kost, kan ik ontspannen. En dan is de cirkel weer rond, want die ontspanning voel jij.

Het resultaat van dit alles? Geaarde ontspanning.

Laat dat nou net zijn wat jij nodig hebt om te kunnen groeien.

loes mandern
hoi, ik ben loes

"Thaise massage vormde de start van het avontuur wat me vanuit mijn hoofd naar mijn lijf bracht, en als resultaat daarvan ervaar ik meer levenslust dan ooit tevoren."

Andere blog artikelen

boek een massage

Nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Massage van de handen

Zelfzorg Superpower

<cringe> ‘Zorg eerst voor jezelf en dan pas voor de ander.’ Als ik dit hoor, staan mijn nekharen recht overeind.Dit is niet hoe het leven is. En ernaar streven en keer op keer falen maakt ons zelfvertrouwen er niet groter op. Maar wat dan??? Niet dat zelfzorg niet belangrijk is Don’t get me wrong, ik besteed in
Thaise zwangerschapsmassage zijligging

Zwangerschaps­massage OF Thaise zwangerschaps­massage?

Deze vraag krijg ik natuurlijk geregeld gesteld: wat is het verschil tussen een normale zwangerschapsmassage en een Thaise zwangerschapsmassage? Tijd voor meer uitleg. Een ‘normale’ zwangerschapsmassage De meeste zwangerschapsmassages zijn afgeleid van de klassieke westerse massage met olie. Daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van een massagetafel met een gat erin, zodat je lekker op
alejandro leiton wq cx0ul3ok unsplash

Je houdt jezelf voor de gek

Of, zoals mijn teacher Michaela Boehm het zo treffend verwoordde deze week: STOP always trying to mess with your body and your mind! De bewegingslessen die ik geef zijn bedrieglijk simpel. En toch zijn ze lang niet altijd even makkelijk. Omdat we altijd wel iets vinden om controle over uit te oefenen. Ooit, op de
 dsc1807 01

Hoe je trauma oplost

Anderhalf uur lang lag ik in de tandartsstoel. Ik wist dat de verdoving goed zat, ik had een duidelijk beeld van wat er speelde in mijn gebit en ik heb alle vertrouwen in mijn tandarts. Ik voelde geen bewuste emotionele stress. Toch ervaarde ik daar in die stoel de directe signalen van trauma. En ook
 dsc1446 01

Weg met zwangerschaps­klachten

Voor mij markeerden de lessen in Thaise zwangerschapsmassage van Noam Tyroler het beginpunt van mijn huidige werk met zwangere vrouwen en hun partners. Mijn eigen fascinatie gaat vooral over de transformatiekracht die zwangerschap in zich draagt. Over de kansen die het biedt voor de zwangere vrouw om laag voor laag haar maskers af te leggen
 dsc1827 01

Massage helpt je kiezen

Het moment dat ik in aanraking kwam met massage, ging ik leven. Thaise massage zorgde ervoor dat alles in mijn lichaam weer ging stromen. Er kwam letterlijk meer ruimte in mijn lichaam.
thaise zwangerschapsmassage

Healing Space

Ik was op slag verliefd op de masseur (het was een vrouw, maar masseuse klinkt zo tacky). Na mijn allereerste Thai massage lag ik op de mat en dacht: ‘My God, waarom heb ik dit niet eerder ontdekt?!?’ Anderhalf uur lang had ik me volledig geaccepteerd gevoeld. Mijn lichaam was bewogen en ik had mijn grenzen
thaise yoga massage

Moet je lenig zijn voor Thaise Massage?

Ten eerste: niemand is te stijf voor een Thaise massage! Sterker nog: als je stijf bent, kan een Thaise massage juist heel fijn zijn. Want het is echt niet zo dat ik door je stijfheid heen ga, en je door alle weerstand heen in allerlei houdingen breng die jouw lijf niet trekt. Dat zou een
nonki azariah arpqlcm l7u unsplash

Massage raakt ook je kind

Ik las haar artikel ‘Debunking the myths of massage in pregnancy’, en wist dat ik deze vrouw moest spreken. Dat leidde tot een prachtig gesprek voor de Pregnancy & Bodywork Podcast, waaruit het beeld naar voren komt van een wijze, aardse vrouw, met oog voor detail. Spiritueel zonder zweverig te worden. Daar houd ik van.
thaise oliemassage

Uit de kleren?

Waar de een zonder schaamte alle kleding op de grond laat vallen, vindt de ander het nogal een dingetje: uit de kleren gaan voor een massage. Maar is het wel altijd nodig om je kleding uit te trekken? In dit artikel leg ik uit hoe ik daarnaar kijk. Kwetsbaar Tijdens een massage kun je je