Weg met zwangerschaps­klachten • Loes Madern • Thaise massage (Den Haag)

Weg met zwangerschaps­klachten

Voor mij markeerden de lessen in Thaise zwangerschapsmassage van Noam Tyroler het beginpunt van mijn huidige werk met zwangere vrouwen en hun partners. Mijn eigen fascinatie gaat vooral over de transformatiekracht die zwangerschap in zich draagt. Over de kansen die het biedt voor de zwangere vrouw om laag voor laag haar maskers af te leggen en terug te keren naar zichzelf, om vanuit die basis het moederschap tegemoet te treden. Dit is het diepe gevoel wat ik in de loop der jaren heb ontwikkeld over dit thema, en kwam zeker niet tijdens die eerste zwangerschapsmassagelessen naar boven. 

Thaise massage en zwangerschap

Wat tijdens die eerste les wel ten volle bij me binnenkwam, is het besef dat zwangerschap zo vaak is omgeven door een zweem van kwetsbaarheid, van een risicovolle fase in het leven, van angst. En daarmee heb ik tijdens mijn zwangerschappen geworsteld. Want ik voelde me niet kwetsbaar, en werd daarover toch aan het twijfelen gebracht: ‘Denk ik niet gewoon veel te licht over deze zaak?’ ‘Zou ik me niet meer zorgen moeten maken?’

De kwaliteit van aanraking die ik leerde tijdens mijn opleiding Thaise yogamassage is waar ik mijn hele leven naar had verlangd. En het meest nog tijdens mijn zwangerschappen. Al wist ik dat destijds nog niet.

‘Gelukkig heb ik geen opleiding zwangerschapsmassage gehad’

Toen ik besloot een podcast te maken over zwangerschap en lichaamswerk, stond Noam Tyroler dan ook bovenaan mijn lijst. Noam benadert het onderwerp met een academische precisie. Met een mannelijke energie die inmiddels niet helemaal meer aansluit bij mijn idee van geboortezorg, maar die wel heeft gezorgd voor meer veiligheid én meer zekerheid in mijn manier van masseren. Dus ik ging met hem in gesprek.

Noam vertelt dat de eerste zwangere vrouwen die hij masseerde yogadocenten waren, die hem uitdaagden vooral te doen wat zij fijn vonden, en zijn ideeën los te laten over wat wel of juist niet passend was. ‘Ik heb gelukkig helemaal geen opleiding gehad in zwangerschapsmassage. Ik had geen idee van de contra-indicaties; daar leerde ik pas veel later over. Ik deed wat ik voelde dat goed was en leerde een hoop in de lessen zwangerschapsyoga die ik uit interesse bijwoonde. Ik realiseerde me dat ik in mijn massages alles kon doen wat de vrouwen in deze lessen leerden. Vooral omdat Thaise massage zoveel zachter is dan yoga.’

Waarom Thaise massage tijdens je zwangerschap?

Wat is Thaise massage dan eigenlijk? Ik vraag Noam ernaar en ben verbaasd over zijn definitie. Wat is die anders dan die van mij! Hier komt de academicus in hem naar boven. Hij praat over de verschillende lagen waarop massage werkt. Op de huid, de spieren, de lijnen en acupressuurpunten, gewrichten, bloedcirculatie en organen. En, o ja, natuurlijk werkt het ook op het emotionele niveau. Thaise massage is voor de Thai een vorm van meditatie, dus ja, het emotionele niveau speelt ook een rol.

Als ik kijk naar mezelf, dan ligt mijn focus veel meer op de verbinding, het samenvloeien, het emotionele niveau, de persoonlijke ontwikkeling. En toch hebben we het over dezelfde vorm van lichaamswerk. Fascinerend.

En zo ook zijn uitleg waarom Thaise massage zo belangrijk is tijdens de zwangerschap: ‘Tijdens je zwangerschap kun je voelen dat je vast zit. Letterlijk. Al vroeg in je zwangerschap kun je lage rugpijn hebben die vanuit een mechanisch oogpunt niet te verklaren is. Er drukt op dat moment nog geen baby tegenaan. Je lichaam maakt meer bloed aan, wat voor extra druk in je systeem zorgt en later in je zwangerschap komen je organen ook in mechanisch opzicht echt in de knel. Je lichaam is uit balans, en alles wat je doet om weer een evenwicht te vinden is goed. Door met Thaise massage te werken op het kalmeren van het centraal zenuwstelsel, op het stimuleren van de bloedsomloop en door het lichaam te stretchen, voelen vrouwen zich direct beter. They love it. They need it!’

Het effect van Thaise massage

Noam benadrukt het feit dat de stretches in Thaise massage veel effect hebben op het welbevinden van vrouwen, maar dat een simpele massage door de partner een groot deel van de zwangerschapsklachten al weg kan nemen. Dat is koren op mijn molen. Want ik houd van eenvoud. En hoe belangrijk het ook is om tijdens de zwangerschap een diepe ontspanning te bereiken die je wellicht alleen bij een professionele massage zult ervaren, hoe je in het dagelijks leven met jezelf omgaat is nog veel belangrijker voor je welbevinden. Een dagelijkse micro-dosis aandacht van je partner en je voelt je zoveel beter! Onder dit artikel vind je de oefening die Noam voorstelt om dagelijks of om de dag te doen. En dat kost jullie slechts 6 minuten!

Maar het effect gaat verder dan alleen het oplossen van slapeloosheid, of het afnemen van hoofdpijn, bepleit Noam: ‘Het is wetenschappelijke bewezen dat twee keer per week een massage van 20 minuten een enorm effect heeft op je zwangerschap. Ook als je door je partner wordt gemasseerd. Niet alleen voelden de vrouwen in de onderzoeken zich psychisch veel sterker, de kans op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, postnatale depressie en problemen tijdens de bevalling namen sterk af.’

‘Met name in de westerse maatschappij zien we zoveel complicaties tijdens de bevalling en veel daarvan heeft te maken met stress. Bevallen is een natuurlijk proces en stress verstoort dat proces. Massage is een van de manieren om je weer te verbinden met je natuurlijke staat van zijn. Het helpt je om weer in contact te komen met je buik.’

Op zoek naar wetenschappelijke onderbouwing

Noam is vader van twee kinderen, en de geboorte van zijn eerste kind gaf de aanzet tot een meer wetenschappelijke benadering van zijn massages. ‘De bevallingen van mijn vrouw waren eigenlijk twee lange massages. Nou ja, niet zo lang, want de eerste bevalling duurde twee uur en de tweede iets meer dan een uur, maar ik masseerde haar de hele tijd. En dat waren echt heel simpele technieken. Geen stretches, maar gewoon medium druk over het hele lichaam. Iedere man kan dit leren.’


Zijn vrouw was overtuigd van het effect van de massage, en na de geboorte van hun eerste kind besloot ze een opleiding tot doula te volgen. Noam ondersteunde haar bij het schrijven van haar scriptie over de effecten van Thaise massage tijdens zwangerschap, bevalling en in de kraamtijd. Toen hij later in zijn carrière over de hele wereld lesgaf, hoorde hij zo vaak onjuist en onvolledige informatie over zwangerschapsmassage dat hij besloot, de scriptie te herschrijven en uit te brengen als boek. Hij wist toen nog niet hoeveel werk hij zich daarmee op de hals haalde… ‘Mensen bleven me uit verschillende hoeken aanvallen over alles wat ik schreef. Ik moest dus iets hebben om mee terug te slaan, en om dat te doen had ik sterk bewijs nodig. Ik moest kunnen onderbouwen waarom zwangere vrouwen wel op hun rug mogen liggen en in welke gevallen het dan toch beter is om niet te doen. Of dat twists voor sommige vrouwen goed zijn, en voor sommigen niet. Ik moest bewijzen dat het helemaal niet waar is dat bepaalde punten op het lichaam een bevalling kunnen opwekken voordat het lichaam daar klaar voor is.’

Deze uitgebreide onderbouwing maakt dat zijn werk voor mij en vele andere Thaise masseurs een belangrijk baken is geworden. Ik ben er dankbaar voor dat ik mijn cliënten dankzij Noam vanuit vertrouwen in de kracht van het menselijk lichaam tegemoet kan treden. Het was de basis die ik nodig had om van daaruit verder te kunnen bouwen aan mijn heel eigen visie op zwangerschap, massage en beweging.

Eenvoudige massage

Ga op je zij liggen en ondersteun jezelf zo nodig met kussens. Het kan fijn zijn om je onderste been te strekken en je bovenste wat te buigen en op een groot kussen te laten rusten. Je partner ‘loopt’ dan met de handpalmen vanaf je voeten langzaam omhoog over de zijkant van je lichaam, tot aan je schouders en van daaraf weer naar beneden. De druk moet medium zijn, dus niet te zacht, maar ook niet te hard. Geef je partner aanwijzingen! Herhaal drie keer -of langer als dat goed voelt voor jullie en draai je op je andere zij.

Als je deze oefening dagelijks, of om de dag doet, dan zul je al snel merken dat verschillende klachten in intensiteit afnemen of zelfs verdwijnen!

Dit artikel is een bewerking van het interview wat ik had met Noam Tyroler voor de Pregnancy & Bodywork Podcast. Heb je zin gekregen om de hele podcast te beluisteren? Ga dan even naar SpotifySoundcloud of de iTunes store.

Meer informatie over Noam vind je op www.thaiacu.com.

loes mandern
hoi, ik ben loes

"Thaise massage vormde de start van het avontuur wat me vanuit mijn hoofd naar mijn lijf bracht, en als resultaat daarvan ervaar ik meer levenslust dan ooit tevoren."

Andere blog artikelen

boek een massage

Nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
thaise zwangerschapsmassage

Healing Space

Ik was op slag verliefd op de masseur (het was een vrouw, maar masseuse klinkt zo tacky). Na mijn allereerste Thai massage lag ik op de mat en dacht: ‘My God, waarom heb ik dit niet eerder ontdekt?!?’ Anderhalf uur lang had ik me volledig geaccepteerd gevoeld. Mijn lichaam was bewogen en ik had mijn grenzen
thaise yoga massage

Moet je lenig zijn voor Thaise Massage?

Ten eerste: niemand is te stijf voor een Thaise massage! Sterker nog: als je stijf bent, kan een Thaise massage juist heel fijn zijn. Want het is echt niet zo dat ik door je stijfheid heen ga, en je door alle weerstand heen in allerlei houdingen breng die jouw lijf niet trekt. Dat zou een
Thaise zwangerschapsmassage zijligging

Zwangerschaps­massage OF Thaise zwangerschaps­massage?

Deze vraag krijg ik natuurlijk geregeld gesteld: wat is het verschil tussen een normale zwangerschapsmassage en een Thaise zwangerschapsmassage? Tijd voor meer uitleg. Een ‘normale’ zwangerschapsmassage De meeste zwangerschapsmassages zijn afgeleid van de klassieke westerse massage met olie. Daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van een massagetafel met een gat erin, zodat je lekker op
 dsc1807 01

Hoe je trauma oplost

Anderhalf uur lang lag ik in de tandartsstoel. Ik wist dat de verdoving goed zat, ik had een duidelijk beeld van wat er speelde in mijn gebit en ik heb alle vertrouwen in mijn tandarts. Ik voelde geen bewuste emotionele stress. Toch ervaarde ik daar in die stoel de directe signalen van trauma. En ook
schoudermassage met voeten

Voetmassage: waarom je voeten meer aandacht verdienen

Aandacht voor onze voeten betekent aandacht voor onze basis. Doordat we een Thaise massage beginnen bij de voeten kom je snel vanuit je hoofd naar je lichaam. Voel je weer wat waar zit, en ben je beter in staat opgeslagen spanning los te laten.
nonki azariah arpqlcm l7u unsplash

Massage raakt ook je kind

Ik las haar artikel ‘Debunking the myths of massage in pregnancy’, en wist dat ik deze vrouw moest spreken. Dat leidde tot een prachtig gesprek voor de Pregnancy & Bodywork Podcast, waaruit het beeld naar voren komt van een wijze, aardse vrouw, met oog voor detail. Spiritueel zonder zweverig te worden. Daar houd ik van.
thaise oliemassage

Uit de kleren?

Waar de een zonder schaamte alle kleding op de grond laat vallen, vindt de ander het nogal een dingetje: uit de kleren gaan voor een massage. Maar is het wel altijd nodig om je kleding uit te trekken? In dit artikel leg ik uit hoe ik daarnaar kijk. Kwetsbaar Tijdens een massage kun je je
 dsc1827 01

Massage helpt je kiezen

Het moment dat ik in aanraking kwam met massage, ging ik leven. Thaise massage zorgde ervoor dat alles in mijn lichaam weer ging stromen. Er kwam letterlijk meer ruimte in mijn lichaam.
alejandro leiton wq cx0ul3ok unsplash

Je houdt jezelf voor de gek

Of, zoals mijn teacher Michaela Boehm het zo treffend verwoordde deze week: STOP always trying to mess with your body and your mind! De bewegingslessen die ik geef zijn bedrieglijk simpel. En toch zijn ze lang niet altijd even makkelijk. Omdat we altijd wel iets vinden om controle over uit te oefenen. Ooit, op de
Massage van de handen

Zelfzorg Superpower

<cringe> ‘Zorg eerst voor jezelf en dan pas voor de ander.’ Als ik dit hoor, staan mijn nekharen recht overeind.Dit is niet hoe het leven is. En ernaar streven en keer op keer falen maakt ons zelfvertrouwen er niet groter op. Maar wat dan??? Niet dat zelfzorg niet belangrijk is Don’t get me wrong, ik besteed in