Zelfzorg Superpower • Loes Madern • Thaise massage (Den Haag)

Zelfzorg Superpower

<cringe> ‘Zorg eerst voor jezelf en dan pas voor de ander.’ Als ik dit hoor, staan mijn nekharen recht overeind.
Dit is niet hoe het leven is. En ernaar streven en keer op keer falen maakt ons zelfvertrouwen er niet groter op. 
Maar wat dan???

Niet dat zelfzorg niet belangrijk is

Don’t get me wrong, ik besteed in de ogen van anderen belachelijk veel tijd en geld aan zelfzorg. Ook wanneer het voelt alsof ik het te druk heb, of krapper bij kas zit. Het is namelijk WIN-WIN voor iedereen als ik opgeladen ben, het leuk heb met mezelf en vol vertrouwen iedere uitdaging aanga. Ik voel me lekker en ik heb meer aandacht, geduld en empathie voor alles wat er buiten mij om gebeurt in de dagen nadat ik bijvoorbeeld een superdeluxe lange massage heb ontvangen. Niet alleen mijn kinderen gedijen daar goed op, maar eerlijk gezegd denk ik dat de hele wereld er een beetje mooier van wordt. (Ik bedoel maar: hoe aardig ben jij in het verkeer als je gestrest bent?)

Zelfzorg rules!

… maar niet boven alles. 

JA! Natuurlijk zou het te gek zijn als we SuperPowers hadden!
Dan zouden we de tijd en de energie hebben om onszelf altijd en overal bovenaan te zetten EN onze geliefden de aandacht te geven die ze verdienen. Dan zouden we altijd sprankelen en stralen! Iedereen zou meesurfen op onze energie.

We zouden iedere nacht drie keer wakker kunnen worden om onze baby te voeden, om 5 uur ’s ochtends opstaan om een uur yoga te doen, het kleurrijke gezonde ontbijt voor het gezin op tafel te zetten, huppelend met een baby aan de borst de kleuters naar school brengen om vervolgens een hele dag te knallen achter de computer om ons eigen bedrijf naar grotere hoogtes te tillen. Met ieder uur een pauze natuurlijk, waarin we lekker stretchen, een rondje lopen of een dansje doen om de energie erin te houden. Een gezonde lunch met veel groentes, en niet achter de computer natuurlijk, want dat is slecht voor de spijsvertering.

Get the picture?

Het is een beeld wat we creëren van ons ideale leven, wat absoluut niet strookt met de werkelijkheid. In ons hoofd knippen en plakken we deze mooie plaatjes naar hartenlust uit alle beelden die dagelijks voorbijkomen. We kijken en lezen selectief. Daarmee maken we het onszelf onnoemelijk lastig.

Life Is Messy

Er zijn nou eenmaal grote periodes in ons leven dat we helemaal niet zelf in control zijn. Baby’s worden op onmogelijke tijden wakker. Peuters poepen hun luier vol, en altijd net als je de deur uit moet. Ouders worden ziek en hebben hulp nodig. Je partner heeft een lastige tijd. Je wilt een belangrijke deadline halen, werkt tot ’s avonds laat door en ’s nachts als je eindelijk kunt uitrusten, krijg je de beste ideeën. En soms komt dit ook allemaal tegelijk.

Get real! Als je ook maar enigszins bent zoals de cliënten die op mijn massagemat liggen, dan flitsen er nu allerlei soortgelijke situaties door je hoofd. Dit zijn de verhalen van vrouwen in onze samenleving. Dit is het leven zoals het is. Messy. Veelkleurig. Vermoeiend.

Na de mess komt gelukkig ook weer rust en structuur. We kunnen weer gaan bloeien en opreiken naar de hemel. We bereiken een andere laag van ons leven.

Wat nu te doen met die zelfzorg?

In de tussentijd is zelfzorg zeker belangrijk. Maak zodra je kunt prioriteit van jezelf. Verlies jezelf niet uit het oog. Daarmee houd je de warboel nog enigszins onder controle. Laat af en toe de boel de boel (soms is een avond knuffelen op de bank echt belangrijker dan een opgeruimd huis!). Aandacht houden voor jezelf in tijden dat zorg voor anderen zoveel van je vraagt, maakt dat je een lijntje met jouw kern houdt. Zodat je in rustiger tijden jezelf niet helemaal opnieuw hoeft uit te vinden.

Maar zelfzorg als target op je to-do-lijstje zetten en dan keer op keer zien dat je het niet af hebt kunnen strepen? 
Daar wordt niemand gelukkig van.

P.S. Wist je trouwens dat dit dilemma super hormoongestuurd is? In je vruchtbare leeftijd zorgen je hormonen ervoor dat je meer aandacht hebt voor de zorgvragen om je heen. Tegen de tijd dat je menopauze begint, droppen die hormoonspiegels en zie je de wereld vanuit een andere hoek. Dan komt er ook binnen in jezelf weer ruimte voor persoonlijke groei. Maar jij bent meer dan je hormonen, en dat is dan ook gelijk de oorsprong van dit typische vrouwenthema.

loes mandern
hoi, ik ben loes

"Thaise massage vormde de start van het avontuur wat me vanuit mijn hoofd naar mijn lijf bracht, en als resultaat daarvan ervaar ik meer levenslust dan ooit tevoren."

Andere blog artikelen

boek een massage

Nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 dsc1446 01

Weg met zwangerschaps­klachten

Voor mij markeerden de lessen in Thaise zwangerschapsmassage van Noam Tyroler het beginpunt van mijn huidige werk met zwangere vrouwen en hun partners. Mijn eigen fascinatie gaat vooral over de transformatiekracht die zwangerschap in zich draagt. Over de kansen die het biedt voor de zwangere vrouw om laag voor laag haar maskers af te leggen
thaise oliemassage

Uit de kleren?

Waar de een zonder schaamte alle kleding op de grond laat vallen, vindt de ander het nogal een dingetje: uit de kleren gaan voor een massage. Maar is het wel altijd nodig om je kleding uit te trekken? In dit artikel leg ik uit hoe ik daarnaar kijk. Kwetsbaar Tijdens een massage kun je je
thaise zwangerschapsmassage

Healing Space

Ik was op slag verliefd op de masseur (het was een vrouw, maar masseuse klinkt zo tacky). Na mijn allereerste Thai massage lag ik op de mat en dacht: ‘My God, waarom heb ik dit niet eerder ontdekt?!?’ Anderhalf uur lang had ik me volledig geaccepteerd gevoeld. Mijn lichaam was bewogen en ik had mijn grenzen
 dsc1807 01

Hoe je trauma oplost

Anderhalf uur lang lag ik in de tandartsstoel. Ik wist dat de verdoving goed zat, ik had een duidelijk beeld van wat er speelde in mijn gebit en ik heb alle vertrouwen in mijn tandarts. Ik voelde geen bewuste emotionele stress. Toch ervaarde ik daar in die stoel de directe signalen van trauma. En ook
 dsc1827 01

Massage helpt je kiezen

Het moment dat ik in aanraking kwam met massage, ging ik leven. Thaise massage zorgde ervoor dat alles in mijn lichaam weer ging stromen. Er kwam letterlijk meer ruimte in mijn lichaam.
nonki azariah arpqlcm l7u unsplash

Massage raakt ook je kind

Ik las haar artikel ‘Debunking the myths of massage in pregnancy’, en wist dat ik deze vrouw moest spreken. Dat leidde tot een prachtig gesprek voor de Pregnancy & Bodywork Podcast, waaruit het beeld naar voren komt van een wijze, aardse vrouw, met oog voor detail. Spiritueel zonder zweverig te worden. Daar houd ik van.
thaise yoga massage

Moet je lenig zijn voor Thaise Massage?

Ten eerste: niemand is te stijf voor een Thaise massage! Sterker nog: als je stijf bent, kan een Thaise massage juist heel fijn zijn. Want het is echt niet zo dat ik door je stijfheid heen ga, en je door alle weerstand heen in allerlei houdingen breng die jouw lijf niet trekt. Dat zou een
schoudermassage met voeten

Voetmassage: waarom je voeten meer aandacht verdienen

Aandacht voor onze voeten betekent aandacht voor onze basis. Doordat we een Thaise massage beginnen bij de voeten kom je snel vanuit je hoofd naar je lichaam. Voel je weer wat waar zit, en ben je beter in staat opgeslagen spanning los te laten.
Thaise zwangerschapsmassage zijligging

Zwangerschaps­massage OF Thaise zwangerschaps­massage?

Deze vraag krijg ik natuurlijk geregeld gesteld: wat is het verschil tussen een normale zwangerschapsmassage en een Thaise zwangerschapsmassage? Tijd voor meer uitleg. Een ‘normale’ zwangerschapsmassage De meeste zwangerschapsmassages zijn afgeleid van de klassieke westerse massage met olie. Daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van een massagetafel met een gat erin, zodat je lekker op
alejandro leiton wq cx0ul3ok unsplash

Je houdt jezelf voor de gek

Of, zoals mijn teacher Michaela Boehm het zo treffend verwoordde deze week: STOP always trying to mess with your body and your mind! De bewegingslessen die ik geef zijn bedrieglijk simpel. En toch zijn ze lang niet altijd even makkelijk. Omdat we altijd wel iets vinden om controle over uit te oefenen. Ooit, op de