Zelfzorg Superpower

Zelfzorg Superpower

<cringe> ‘Zorg eerst voor jezelf en dan pas voor de ander.’ Als ik dit hoor, staan mijn nekharen recht overeind.
Dit is niet hoe het leven is. En ernaar streven en keer op keer falen maakt ons zelfvertrouwen er niet groter op. 
Maar wat dan???

Niet dat zelfzorg niet belangrijk is

Don’t get me wrong, ik besteed in de ogen van anderen belachelijk veel tijd en geld aan zelfzorg. Ook wanneer het voelt alsof ik het te druk heb, of krapper bij kas zit. Het is namelijk WIN-WIN voor iedereen als ik opgeladen ben, het leuk heb met mezelf en vol vertrouwen iedere uitdaging aanga. Ik voel me lekker en ik heb meer aandacht, geduld en empathie voor alles wat er buiten mij om gebeurt in de dagen nadat ik bijvoorbeeld een superdeluxe lange massage heb ontvangen. Niet alleen mijn kinderen gedijen daar goed op, maar eerlijk gezegd denk ik dat de hele wereld er een beetje mooier van wordt. (Ik bedoel maar: hoe aardig ben jij in het verkeer als je gestrest bent?)

Zelfzorg rules!

… maar niet boven alles. 

JA! Natuurlijk zou het te gek zijn als we SuperPowers hadden!
Dan zouden we de tijd en de energie hebben om onszelf altijd en overal bovenaan te zetten EN onze geliefden de aandacht te geven die ze verdienen. Dan zouden we altijd sprankelen en stralen! Iedereen zou meesurfen op onze energie.

We zouden iedere nacht drie keer wakker kunnen worden om onze baby te voeden, om 5 uur ’s ochtends opstaan om een uur yoga te doen, het kleurrijke gezonde ontbijt voor het gezin op tafel te zetten, huppelend met een baby aan de borst de kleuters naar school brengen om vervolgens een hele dag te knallen achter de computer om ons eigen bedrijf naar grotere hoogtes te tillen. Met ieder uur een pauze natuurlijk, waarin we lekker stretchen, een rondje lopen of een dansje doen om de energie erin te houden. Een gezonde lunch met veel groentes, en niet achter de computer natuurlijk, want dat is slecht voor de spijsvertering.

Get the picture?

Het is een beeld wat we creëren van ons ideale leven, wat absoluut niet strookt met de werkelijkheid. In ons hoofd knippen en plakken we deze mooie plaatjes naar hartenlust uit alle beelden die dagelijks voorbijkomen. We kijken en lezen selectief. Daarmee maken we het onszelf onnoemelijk lastig.

Life Is Messy

Er zijn nou eenmaal grote periodes in ons leven dat we helemaal niet zelf in control zijn. Baby’s worden op onmogelijke tijden wakker. Peuters poepen hun luier vol, en altijd net als je de deur uit moet. Ouders worden ziek en hebben hulp nodig. Je partner heeft een lastige tijd. Je wilt een belangrijke deadline halen, werkt tot ’s avonds laat door en ’s nachts als je eindelijk kunt uitrusten, krijg je de beste ideeën. En soms komt dit ook allemaal tegelijk.

Get real! Als je ook maar enigszins bent zoals de cliënten die op mijn massagemat liggen, dan flitsen er nu allerlei soortgelijke situaties door je hoofd. Dit zijn de verhalen van vrouwen in onze samenleving. Dit is het leven zoals het is. Messy. Veelkleurig. Vermoeiend.

Na de mess komt gelukkig ook weer rust en structuur. We kunnen weer gaan bloeien en opreiken naar de hemel. We bereiken een andere laag van ons leven.

Wat nu te doen met die zelfzorg?

In de tussentijd is zelfzorg zeker belangrijk. Maak zodra je kunt prioriteit van jezelf. Verlies jezelf niet uit het oog. Daarmee houd je de warboel nog enigszins onder controle. Laat af en toe de boel de boel (soms is een avond knuffelen op de bank echt belangrijker dan een opgeruimd huis!). Aandacht houden voor jezelf in tijden dat zorg voor anderen zoveel van je vraagt, maakt dat je een lijntje met jouw kern houdt. Zodat je in rustiger tijden jezelf niet helemaal opnieuw hoeft uit te vinden.

Maar zelfzorg als target op je to-do-lijstje zetten en dan keer op keer zien dat je het niet af hebt kunnen strepen? 
Daar wordt niemand gelukkig van.

P.S. Wist je trouwens dat dit dilemma super hormoongestuurd is? In je vruchtbare leeftijd zorgen je hormonen ervoor dat je meer aandacht hebt voor de zorgvragen om je heen. Tegen de tijd dat je menopauze begint, droppen die hormoonspiegels en zie je de wereld vanuit een andere hoek. Dan komt er ook binnen in jezelf weer ruimte voor persoonlijke groei. Maar jij bent meer dan je hormonen, en dat is dan ook gelijk de oorsprong van dit typische vrouwenthema.

Meer Blogs