Deze vraag krijg ik natuurlijk geregeld gesteld:
wat is het verschil tussen een normale zwangerschapsmassage en een Thaise zwangerschapsmassage?
Tijd voor meer uitleg.
Een ‘normale’ zwangerschapsmassage
De meeste zwangerschapsmassages zijn afgeleid van de klassieke westerse massage met olie. Daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van een massagetafel met een gat erin, zodat je lekker op je buik kunt liggen. Wanneer de masseur zo’n speciale tafel niet heeft, dan kun je ook liggend op je zij gemasseerd worden.
Bij deze massage lig je dus zonder kleding aan op de tafel, en word je gemasseerd met warme olie (eventueel met aromatherapie). Je spieren worden los gekneed en je voelt je heerlijk loom en ontspannen. Deze massage is echt fijn als je last hebt van spanning. Je slaapt er beter door, je circulatie verbetert, en je vermindert er de kans op een vroeggeboorte door.
Klinkt lekker, toch?
Thaise zwangerschapsmassage
Zelf zou ik echter altijd voor een Thaise zwangerschapsmassage gaan! Tijdens mijn eigen zwangerschappen wist ik niet van dat bestaan af, en ging ik naar een reguliere masseur. Daar kwam ik vanzelfsprekend in diepe ontspanning van terug. Maar toen…
Toen voelde ik voor het eerst een Thaise zwangerschapsmassage. En ik wist dat dit was wat ik zelf tijdens mijn zwangerschappen zo gemist had.
Bij een Thaise zwangerschapsmassage lig je volledig gekleed op een comfortabele mat op de grond. Dat alleen al vond ik fijn. De aardse energie die daarvan uitgaat, paste voor mij heel erg bij zwangerschap. Een Thaise massage werkt op een dieper niveau door dan een oliemassage, waardoor niet alleen je spieren, maar ook je bindweefsel en je botten en gewrichten worden meegenomen. Door de stretches -die lijken op de stretches uit de yoga- creëert de massage letterlijk meer ruimte in je lichaam. En dat betekent: meer ruimte voor jou én voor je kindje! Vaak heeft die extra ruimte tot gevolg dat zwangerschapsklachten verminderen of verdwijnen.
Massage in het eerste trimester
Toen ik de massage zelf ging aanbieden werd me al snel duidelijk hoe belangrijk afstemming is. Over het algemeen is een massage in het kwetsbare eerste trimester licht. Ik maak dan vooral gebruik van druk, drukpuntenmassage, pulsing en lichte stretches.
Massage in het tweede trimester
Als je je supersterk en krachtig voelt in het tweede trimester, dan kan de druk wat steviger worden, en de stretches wat dieper. Dit is ook de periode waarin je je grenzen kunt onderzoeken. De grens van je stretch, je bekwaamheid om je over te geven aan de ongemakkelijkheid van een bepaalde houding, het vermogen om je eigen grens aan te geven. Allemaal vaardigheden die je tijdens je bevalling zeker van pas zullen komen.
Massage in het derde trimester
Richting het einde van je zwangerschap wordt de massage weer wat lichter, gericht op het verzachten en openen van het bekkengebied. Na de 37ste week vraag ik je altijd of je er al klaar voor bent om je kindje te ontmoeten. Mocht dat zo zijn, dan geef ik wat diepere druk op die punten die je lichaam ondersteunen zodra het klaar is om het geboorteproces in te gaan.
Postpartummassage
En dan hebben we nog het vierde trimester, de periode na je bevalling. Een postpartummassage is licht en zacht, en met name gericht op het bieden van een veilige bedding om de intense ervaring van de bevalling en de geboorte van je kindje te verwerken. Voor de postpartummassage kom ik binnen een straal van 30 km bij jou aan huis. Doordat de massage op de mat plaatsvindt, is het veilig om je kindje naast je neer te leggen. Het is zelfs mogelijk om te voeden tijdens de massage.
Meer lezen over Massage tijdens je zwangerschap?
Voor de Pregnancy & Bodywork podcast sprak ik hier met een aantal experts over. Twee van deze interviews heb ik bewerkt als blogs: Massage raakt ook je kind en Weg met zwangerschapsklachten
"Thaise massage vormde de start van het avontuur wat me vanuit mijn hoofd naar mijn lijf bracht, en als resultaat daarvan ervaar ik meer levenslust dan ooit tevoren."