Zwangerschaps­massage OF Thaise zwangerschaps­massage? • Loes Madern • Thaise massage (Den Haag)

Zwangerschaps­massage OF Thaise zwangerschaps­massage?

Deze vraag krijg ik natuurlijk geregeld gesteld:

wat is het verschil tussen een normale zwangerschapsmassage en een Thaise zwangerschapsmassage?

Tijd voor meer uitleg.

Een ‘normale’ zwangerschapsmassage

De meeste zwangerschapsmassages zijn afgeleid van de klassieke westerse massage met olie. Daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van een massagetafel met een gat erin, zodat je lekker op je buik kunt liggen. Wanneer de masseur zo’n speciale tafel niet heeft, dan kun je ook liggend op je zij gemasseerd worden.

Bij deze massage lig je dus zonder kleding aan op de tafel, en word je gemasseerd met warme olie (eventueel met aromatherapie). Je spieren worden los gekneed en je voelt je heerlijk loom en ontspannen. Deze massage is echt fijn als je last hebt van spanning. Je slaapt er beter door, je circulatie verbetert, en je vermindert er de kans op een vroeggeboorte door.

Klinkt lekker, toch?

Thaise zwangerschapsmassage

Zelf zou ik echter altijd voor een Thaise zwangerschapsmassage gaan! Tijdens mijn eigen zwangerschappen wist ik niet van dat bestaan af, en ging ik naar een reguliere masseur. Daar kwam ik vanzelfsprekend in diepe ontspanning van terug. Maar toen…

Toen voelde ik voor het eerst een Thaise zwangerschapsmassage. En ik wist dat dit was wat ik zelf tijdens mijn zwangerschappen zo gemist had.

Bij een Thaise zwangerschapsmassage lig je volledig gekleed op een comfortabele mat op de grond. Dat alleen al vond ik fijn. De aardse energie die daarvan uitgaat, paste voor mij heel erg bij zwangerschap. Een Thaise massage werkt op een dieper niveau door dan een oliemassage, waardoor niet alleen je spieren, maar ook je bindweefsel en je botten en gewrichten worden meegenomen. Door de stretches -die lijken op de stretches uit de yoga- creëert de massage letterlijk meer ruimte in je lichaam. En dat betekent: meer ruimte voor jou én voor je kindje! Vaak heeft die extra ruimte tot gevolg dat zwangerschapsklachten verminderen of verdwijnen.

Massage in het eerste trimester

Toen ik de massage zelf ging aanbieden werd me al snel duidelijk hoe belangrijk afstemming is. Over het algemeen is een massage in het kwetsbare eerste trimester licht. Ik maak dan vooral gebruik van druk, drukpuntenmassage, pulsing en lichte stretches. 

Massage in het tweede trimester

Als je je supersterk en krachtig voelt in het tweede trimester, dan kan de druk wat steviger worden, en de stretches wat dieper. Dit is ook de periode waarin je je grenzen kunt onderzoeken. De grens van je stretch, je bekwaamheid om je over te geven aan de ongemakkelijkheid van een bepaalde houding, het vermogen om je eigen grens aan te geven. Allemaal vaardigheden die je tijdens je bevalling zeker van pas zullen komen.

Massage in het derde trimester

Richting het einde van je zwangerschap wordt de massage weer wat lichter, gericht op het verzachten en openen van het bekkengebied. Na de 37ste week vraag ik je altijd of je er al klaar voor bent om je kindje te ontmoeten. Mocht dat zo zijn, dan geef ik wat diepere druk op die punten die je lichaam ondersteunen zodra het klaar is om het geboorteproces in te gaan. 

Postpartummassage

En dan hebben we nog het vierde trimester, de periode na je bevalling. Een postpartummassage is licht en zacht, en met name gericht op het bieden van een veilige bedding om de intense ervaring van de bevalling en de geboorte van je kindje te verwerken. Voor de postpartummassage kom ik binnen een straal van 30 km bij jou aan huis. Doordat de massage op de mat plaatsvindt, is het veilig om je kindje naast je neer te leggen. Het is zelfs mogelijk om te voeden tijdens de massage.

Meer lezen over Massage tijdens je zwangerschap? 

Voor de Pregnancy & Bodywork podcast sprak ik hier met een aantal experts over. Twee van deze interviews heb ik bewerkt als blogs: Massage raakt ook je kind en Weg met zwangerschapsklachten

loes mandern
hoi, ik ben loes

"Thaise massage vormde de start van het avontuur wat me vanuit mijn hoofd naar mijn lijf bracht, en als resultaat daarvan ervaar ik meer levenslust dan ooit tevoren."

Andere blog artikelen

boek een massage

Nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
nonki azariah arpqlcm l7u unsplash

Massage raakt ook je kind

Ik las haar artikel ‘Debunking the myths of massage in pregnancy’, en wist dat ik deze vrouw moest spreken. Dat leidde tot een prachtig gesprek voor de Pregnancy & Bodywork Podcast, waaruit het beeld naar voren komt van een wijze, aardse vrouw, met oog voor detail. Spiritueel zonder zweverig te worden. Daar houd ik van.
thaise zwangerschapsmassage

Healing Space

Ik was op slag verliefd op de masseur (het was een vrouw, maar masseuse klinkt zo tacky). Na mijn allereerste Thai massage lag ik op de mat en dacht: ‘My God, waarom heb ik dit niet eerder ontdekt?!?’ Anderhalf uur lang had ik me volledig geaccepteerd gevoeld. Mijn lichaam was bewogen en ik had mijn grenzen
thaise oliemassage

Uit de kleren?

Waar de een zonder schaamte alle kleding op de grond laat vallen, vindt de ander het nogal een dingetje: uit de kleren gaan voor een massage. Maar is het wel altijd nodig om je kleding uit te trekken? In dit artikel leg ik uit hoe ik daarnaar kijk. Kwetsbaar Tijdens een massage kun je je
Massage van de handen

Zelfzorg Superpower

<cringe> ‘Zorg eerst voor jezelf en dan pas voor de ander.’ Als ik dit hoor, staan mijn nekharen recht overeind.Dit is niet hoe het leven is. En ernaar streven en keer op keer falen maakt ons zelfvertrouwen er niet groter op. Maar wat dan??? Niet dat zelfzorg niet belangrijk is Don’t get me wrong, ik besteed in
 dsc1807 01

Hoe je trauma oplost

Anderhalf uur lang lag ik in de tandartsstoel. Ik wist dat de verdoving goed zat, ik had een duidelijk beeld van wat er speelde in mijn gebit en ik heb alle vertrouwen in mijn tandarts. Ik voelde geen bewuste emotionele stress. Toch ervaarde ik daar in die stoel de directe signalen van trauma. En ook
thaise yoga massage

Moet je lenig zijn voor Thaise Massage?

Ten eerste: niemand is te stijf voor een Thaise massage! Sterker nog: als je stijf bent, kan een Thaise massage juist heel fijn zijn. Want het is echt niet zo dat ik door je stijfheid heen ga, en je door alle weerstand heen in allerlei houdingen breng die jouw lijf niet trekt. Dat zou een
schoudermassage met voeten

Voetmassage: waarom je voeten meer aandacht verdienen

Aandacht voor onze voeten betekent aandacht voor onze basis. Doordat we een Thaise massage beginnen bij de voeten kom je snel vanuit je hoofd naar je lichaam. Voel je weer wat waar zit, en ben je beter in staat opgeslagen spanning los te laten.
 dsc1446 01

Weg met zwangerschaps­klachten

Voor mij markeerden de lessen in Thaise zwangerschapsmassage van Noam Tyroler het beginpunt van mijn huidige werk met zwangere vrouwen en hun partners. Mijn eigen fascinatie gaat vooral over de transformatiekracht die zwangerschap in zich draagt. Over de kansen die het biedt voor de zwangere vrouw om laag voor laag haar maskers af te leggen
alejandro leiton wq cx0ul3ok unsplash

Je houdt jezelf voor de gek

Of, zoals mijn teacher Michaela Boehm het zo treffend verwoordde deze week: STOP always trying to mess with your body and your mind! De bewegingslessen die ik geef zijn bedrieglijk simpel. En toch zijn ze lang niet altijd even makkelijk. Omdat we altijd wel iets vinden om controle over uit te oefenen. Ooit, op de
 dsc1827 01

Massage helpt je kiezen

Het moment dat ik in aanraking kwam met massage, ging ik leven. Thaise massage zorgde ervoor dat alles in mijn lichaam weer ging stromen. Er kwam letterlijk meer ruimte in mijn lichaam.